marți

In supa miso - Ryu Murakami

E cea de-a treia carte a lui Ryu Murakami pe care o citesc, dupa Albastru nemarginit,... si Extasy. Am inceput-o aseara, ca fiind pauza dintre reprizele de invatat pentru examenul de azi. Cu greu am mai reusit s-o las din mana, ceea ce nu mi s-a intamplat cu celelalte titluri ale lui Murakami. Bineinteles, e plina de sex, droguri mai putin, si un anumit soi de violenta. Desi ati putea spune ca nu-s niste ingrediente pentru o capodopera literara, si, in mod normal v-as da dreptate, in acest caz trebuie sa va contrazic, deoarece in momentul in care relateaza despre industria sexului din Tokyo, o face cu atata seninatate, incat te face sa crezi ca vorbeste despre vreun lant de magazine McDonalds sau KFC, sau despre orice alta chestie inofensiva si de la sine inteleasa. Pe langa aceste elemente general valabile in cartile sale, lectura de fata a reusit sa introduca crima si sadismul printre bolile moderne de care fiecare dintre noi am putea fi banuiti, iar motivul acestei infestari ar fi urmatorul:
Daca nu traiesti pastrandu-ti corpul si creierul active, ajungi, chiar daca esti copil, intr-o stare similara cu dementa senila. Circulatia sangelui in creier scade treptat.[...] Oamenii au inventat fel de fel de lucruri ca sa previna asa ceva[...] Dar pana la urma nu exista atat de multe cai de a preveni dementa senila. In special copiii sunt vulnerabili, pentru ca nu au prea multe optiuni. Peste tot in lume viata oamenilor e controlata din ce in ce mai strict si din cauza asta cred ca or sa apara din ce in ce mai multi indivizi ca mine.
Ma rezum la atat, restul va las sa descoperiti singuri, si va promit ca daca o incepeti, o s-o duceti sigur pana la capat, in cel mai scurt timp posibil.
P.S. Pentru a obtine acelasi rezultat ca si mine, va recomand si ambianta sonora: Negura Bunget, ultimul album, Om; din care-mi permit sa postez o mostra

3 comentarii:

Richard M. Ilie spunea...

Ai si citit-o deja. Bravo. eu inca nu m-am apucat de "Albastru nemarginit..." Dar mai e timp :) Si mie mi-a placut In supa Miso in special felul in care vorbeste despre industria sexului din Tokio si "intalnirile compensate", tineretul decadent si consumerismul vazut prin ochii unui bastinas. Iar scena de masacru e bestiala, cate detalii sunt precizate...Aproape ca iti doresti sa vezi un film. E scena pentru care astepti tot parcursul cartii!

Anonim spunea...

Ca sa fiu sincer, mie cel mai mult mi-a placut momentul in care Frank isi descrie copilaria, si motivele pentru care a inceput sa faca anumite chestii. Scena masacrului m-a tinut intr-adevar cu sufletul la gura. Seamana ca intensitate cu o scena din Inocentul de Ian McEwan, in care 2 amanti il taie in bucati pe sotul ei.

Cyrilla spunea...

stiu ca postez cam tarziu si ca n-am nicio treaba cu nimeni de aici, dar am descoperit blogul asta in timp ce cautam interviuri cu ryu murakami. e un tip foarte inteligent, regardless ca ceea ce scrie e despre depravare & co. e printre putinii care chiar ofera o descriere completa a psihicului uman contemporan, a sexualitatii per ansamblu, care arata consecintele fizice si psihice ale mentalitatii BDSM, iar tipul asta de cruditate, prin violenta si ideologie, il apropie pe Frank de un personaj karamazovian. which made the book pretty fucking awesome for me ^_^ also, ti-as recomanda si "copii de aruncat" de acelasi autor... e mai dificil de citit, pentru ca sunt mai multe personaje intr-un context mult mai dubios... but it's totally worth it :D